BAHAN2
2 1/2 cawan tepung gandum (350g)
7g yis segera
200ml air suam
sedikit gula (utk aktifkan yis)
2 sudu makan butter@marjerin
CARA2
1) campurkan tepung, yis dan gula kedalam bekas (mengikut kesesuaian. cth: besen, loyang)
2) buat lubang ditengah2 tepung dan masukkan air suam.
3) tolakkan adunan tepung sedikit demi sedikit. uli sehingga menjadi doh.
4) doh hendaklah diuli sehingga doh tersebut menjadi lembut dan tidak mudah putus bila ditarik.
5) setelah itu, rehatkan doh dan tunggu sehingga kembang menjadi 2x ganda saiz asal.
6) setelah doh naik, uli doh sebentar dan jadikan doh itu bulat2.
7) susun doh td dalam bekas yg sudah disapu mentega dipermukaannya.
8) bakar doh td sehingga perang keemasan (20-30minit)
9) hidangkan ketika masih panas,
hasilnyaaa~~ :D |
p/s: lpe nk gtw,,b4 bwt ppe,,pnskn oven dlm 200 celcius ok??n kalo nk jdkn roti ni lmbut cm kt kedai,,ltk ckt emulsifier o tmbhkn lg kuantiti air n butter..tp ssh la nk uli :p hehe~slmt mencuba!! :D
p/ss: alhamdulillah,,pointer naik :)
No comments:
Post a Comment