Monday, June 27, 2011

PLAIN BUN FRENCH STYLE

ni nga boring2 dok umh..ak un tgk tv..sat lg nmpk la rncgn org wt piza tp pky doh wt sndr..ak un pe lg..trus ckp kt ibu nk wt doh sndr..tp ibu kte blaja wt roti ksong dlu..da mahir bru wt pizza base..so, ak un decide nk wt roti bun..tp bun ni agk keras sbb xltk emulsifier..n bun ni keras ala2 baguette (roti perancis@french loaf) ..nk tcbut gk la tgn ni nk uli tpung smpy 30min..jom!!check it out!!

BAHAN2
2 1/2 cawan tepung gandum (350g)
7g yis segera
200ml air suam
sedikit gula (utk aktifkan yis)
2 sudu makan butter@marjerin

CARA2
1) campurkan tepung, yis dan gula kedalam bekas (mengikut kesesuaian. cth: besen, loyang)
2) buat lubang ditengah2 tepung dan masukkan air suam.
3) tolakkan adunan tepung sedikit demi sedikit. uli sehingga menjadi doh.
4) doh hendaklah diuli sehingga doh tersebut menjadi lembut dan tidak mudah putus bila ditarik.
5) setelah itu, rehatkan doh dan tunggu sehingga kembang menjadi 2x ganda saiz asal.
6) setelah doh naik, uli doh sebentar dan jadikan doh itu bulat2.
7) susun doh td dalam bekas yg sudah disapu mentega dipermukaannya.
8) bakar doh td sehingga perang keemasan (20-30minit)
9) hidangkan ketika masih panas,

hasilnyaaa~~ :D

p/s: lpe nk gtw,,b4 bwt ppe,,pnskn oven dlm 200 celcius ok??n kalo nk jdkn roti ni lmbut cm kt kedai,,ltk ckt emulsifier o tmbhkn lg kuantiti air n butter..tp ssh la nk uli :p hehe~slmt mencuba!! :D
p/ss: alhamdulillah,,pointer naik :)

No comments:

Post a Comment

Followers