Wednesday, June 29, 2011

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG+BENDI

smlm 1st try ak msak asam pedas..act,,xd la ssh sgt nk buat asam pedas ni..cme byk bahan je la..n 1st time msak ni,,ibu ak puji sedap..hehe~cme kurg masam ckt..tp xjd mslah..kalo kurg masam, bule tmbh asam lg..ok,,jom kte tgk resepi asam pedas turun temurun fmly ak ni..

BAHAN2
2 biji bawang besar (tumbuk/kisar)
5 ulas bawang putih (tumbuk/kisar)
cili kisar/giling
garam secukup rasa
sedikit halia (diketuk)
daun limau purut/daun kesom
2-3 kpg asam keping (bergantung kpd individu)
bendi
4-5 ekor ikan kembung
air (sukatan mengikut individu)

CARA2
1) tumiskan bawang yg telah dikisar hingga naik bau
2) masukkan cili kisar tadi dan tumis hingga naik minyak
3) setelah itu, masukkan air td dan tunggu hingga mendidih
4) masukkan halia yang telah diketuk tadi bersama asam keping dan daun limau purut/daun kesom
5) masukkan ikan tadi dan tunggu hingga ikan masak
6) setelah itu, masukkan bendi dan renehkan hingga bendi masak
7) akhir sekali, masukkan garam secukup rasa dan kacau perlahan2 hingga sebati rasanya.
8) hidangkan bersama nasi hangat




p/s: kalo xske asam keping,,bole tuka gn tomato..selamat mencuba :)

1 comment:

Followers